A foltosodás és a periódusok közötti különbségek

 • 1 أبريل، 2023
 • بواسطة : admin

A foltosodás és a periódusok közötti különbségek

A legtöbb nő legalább egy nem periódus-foltos esetet tapasztal, és egyesek számára a foltozás meglehetősen gyakori. De hogyan mondják el a nők a különbséget a foltosodás és a megfelelő időszak között? A

foltosodás általában nem utal komoly orvosi kérdésre. A foltok időzítésének, az egyéb releváns részletek és az egyéb releváns részletek megjegyzésében azonban segíthet meghatározni, hogy mi okozza.

Egyes időszakok a foltozással kezdődnek vagy véget érnek, és néhány nő könnyebben vérzik, mint mások. Mint ilyen, nehéz lehet megmondani a különbséget.

A foltosodás bármilyen vérzés a hüvelyből, amely nem a nő havi időszakának köszönhető.

Néhány nő a fényvérzésre is utal, amelyet egy időszak előtt és után foltosnak tekint.

Egyes nők nyomon követik a ciklusukat, és tudják, mi a normális testükhöz, ami azt jelenti, hogy általában meg tudják mondani a különbséget a foltozás és a rendszeres vérzés között.

menstruációs vérzés

A menstruációs vérzés nagyjából 28 naponként fordul elő nem terhes nőkben. Minden hónapban a méhbélés megvastagodik, hogy felkészüljön a terhességre. Ha egy nő nem teherbe esik, a méh eldobja a bélését, havonta.

A menstruációs vérzés egyes tulajdonságai a következőket tartalmazzák:

 • Rendszeres ütemterv: Noha az időszakok közötti időtartam a nők között változik, a nők többsége a havonta körülbelül ugyanabban az időben él.
 • kiszámítható vérzési minta: Minden nő menstruációs vérzése követi a saját mintáját. Sok nő számára a havi időszak a fényfoltossággal kezdődik, egy -két napig nehezebbé válik, majd fokozatosan könnyebbé válik, és a foltozással végződik.
 • A vérzés nem eltöltött idő: Néhány hormonális egyensúlyhiány vagy egészségügyi problémával küzdő nők egész hónapban észlelhetnek. A periódusok általában 5-7 napig tartanak, és soha nem tartanak egész hónapot.
 • A menstruációs vérzést gyakran más tünetek kíséri: kb. Egy időszak elõtt a hormonok változásai olyan tüneteket válthatnak ki, mint például az emlő érzékenysége és a fejfájás. Ahogy a méh összehúzódik, hogy a méhbélést vérként kiutasítsák, néhány nőnek a görcsöt tapasztalja, amely enyhe és intenzív között terjedhet.
 • A menstruációs vér általában piros: a szín segíthet megkülönböztetni az időszakot a foltoktól, bár a vér barna lehet az időszak elején vagy végén. Egyes nők havi időszakukkal nagy vérrögöket vagy vérhúrokat látnak, ami kevésbé gyakori a foltozásban.

Számos tényező okozhat foltosságot, és minden nő foltos mintája kissé eltérhet.

A foltozás bizonyos jellemzői a következők:

 • Szabálytalan időzítés: A nők egy napra észrevehetnek, abbahagyhatják a vérzést, és újraindulhatnak. Egyes nők egész hónapban szakaszosan foltoznak.
 • A kiszámítható menstruációs ciklus eseményeihez kapcsolódó események: A megmagyarázhatatlan foltozás gyakran szabálytalan. De a foltozás az ovuláció mellett is előfordulhat. Néhány nő havonta egy -két napig egy vagy két fényfoltosságot tapasztal.
 • Kapcsolódhat sérülésekkel vagy más tünetekkel: ez magában foglalja a hasi fájdalmat.
 • Gyakran más színű a nő normál menstruációs periódusától: Néhány nő a barna vért észlel. Mások úgy találják, hogy a foltos vérvére könnyebb, más textúra, vagy furcsa illatú.
 • Kapcsolódhat a hormonális fogamzásgátló gyógyszerekhez: Az új hormonális fogamzásgátlóktól való indulás megváltoztathatja a vérzés mennyiségét és időzítését.

Általános okok

A foltozás nem mindig azt jelenti, hogy valami nincs rendben. A nők leggyakoribb okainak néhány oka a következők:

ovuláció

Amikor a petefészek tojást enged az ovuláció során, egy apró tüsző megszakad, hogy a tojást kiengedje. Egyes nőkben ez könnyű foltozást okoz, amely egy napig tart. Lehet, hogy néhány nappal azelőtt hirtelen jobb alsó vagy bal oldali twinge lehet. A

ovuláció foltosodása a ciklus közepén zajlik, és soha nem nehéz. Ritkán kíséri könnyű görcsök, amelyek néhány órától egy napig tarthatnak.

A méh fibroidok vagy polipok

méh fibroidok és polipok a méh nem rákos növekedése. Ugyanakkor meglehetősen nagyra válhatnak, és fájdalmat és egyéb tüneteket okozhatnak.

Sok fibroidokkal vagy polipokkal rendelkező nő szabálytalan vérzést tapasztal az időszakok között. Bizonyos típusú foltosítás jelezheti ezen méh növekedésének jelenlétét is. Ez magában foglalja a foltoskodást, amely több cikluson át tart, vagy amelyet a következők kísérnek:

 • Medencei fájdalom
 • Termékenységi nehézségek
 • Szabálytalan időszakok

implantációs vérzés

Körülbelül egy héttel a tojás megtermékenyítése után a tojásnak be kell implantálnia a méhbe. Időnként ez az implantációs vérzés néven ismert könnyű vérzést okoz.

A vérzés általában csak egy -két napig tart, és egy héttel az ovuláció után fordul elő. Ez általában körülbelül egy -két héttel történik, mielőtt egy nő időszaka esedékes.

hormonális fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátlók, beleértve a fogamzásgátló tablettákat, valamint a hormonális felvételeket és az implantátumokat, foltozást okozhatnak. A foltozás különösen gyakori az első néhány hónapban, mivel a test hormonjai a fogamzásgátlókhoz igazodnak.

A foltozás idővel megváltozhat, szakaszosan előfordulhat, vagy egy kiszámítható mintát követhet. Ha a fogamzásgátlók megkezdése után a fogamzásgátlók megkezdése után a foltozás kezdődik, az előző foltok nélkül, ez egy mögöttes problémára utalhat, és a nőnek meg kell látogatnia orvosát.

szoptatás

A szoptatás elnyomja az ovulációt, különösen, ha a removio összetevők ezt nézd baba kizárólag szoptatott. Fontos tudni, hogy az ovuláció kb. 2 héttel az első periódus előtt fordul elő, így szoptatás közben teherbe eshet.

Ugyanakkor sok olyan nő, aki szoptatja a foltot. A szoptatáshoz kapcsolódó hormonális eltolódások foltozást okozhatnak.

hormonális változások, amelyek akkor fordulnak elő, amikor a test a szülés után először ovulációra készül, és a foltozást is kiválthatja.

sérülések

A hüvely, a méhnyak vagy a méh sérülése rendellenes vérzést okozhat. Például a durva nemi közösülés vagy egy PAP -teszt irritálhatja a méhnyak vagy a hüvelyi szövetet, és vérzést okozhat.

Ha a vérzés csekély, és nem kíséri a fájdalom, általában jó, ha megnézi, hogy eltűnik -e. Azonban a megmagyarázhatatlan vérzés, amely nehéz vagy fájdalommal jár, orvosi sürgősség lehet.

vetélés

A terhesség alatt vérzés során szenvedő nők kb. Fele vetélést okoz. Egyes esetekben a vérzés az első jele annak, hogy egy nő terhes. A nagyon korai vetéléseket akár szokatlanul nehéz menstruációs periódusok esetén is tévedhetik el.

STIS

Egyes nemi úton terjedő fertőzések (STI) rendellenes hüvelyi vérzést okozhat, amely foltosnak tűnik. A gonorrhoea gyakori bűnös, és szokatlan kisülést vagy égést okozhat a vizelés során.

A medencei gyulladásos betegség (PID) egyfajta krónikus medence gyulladás, amelyet egy fertőzés okoz. A PID -ben szenvedő nőknek a tünetek kezelése esetén meddőség tapasztalható. A PID gyakran észlelést okoz, különösen a közösülés után. Medencei fájdalmat is okozhat.

Cancer

Bár ritka, a foltozás a rák tünete lehet. A rákfoltos rák típusai a következők:

 • Hüvelyi rák
 • méhnyakrák
 • méhrák
 • Petefészek rák

foltoskodást gyakran fájdalom és egyéb tünetek kísérnek, és több hónapig tarthatnak. A tünetek javulhatnak, majd rosszabbá válhatnak, vagy fokozatosan rosszabbá válhatnak.

Azok a nők, akik múltbeli menopauza vagy családtörténetük van ezeknek a rákoknak, fokozott kockázatot jelentenek. Soha nem normális, hogy a posztmenopauzális nők hüvelyi vérzést tapasztalnak meg.

mikor hívjon orvosnak

Bármely nőnek, aki hosszan tartó foltot vagy új és megmagyarázhatatlan foltot tapasztal, orvoshoz kell fordulnia. A nőknek azonnal kapcsolatba kell lépniük orvosukkal, ha:

 • A foltosodás nehéz, szédülést okoz, vagy egy rossz szag kíséri
 • A közelmúltban nemi erőszakot tapasztaltak
 • Úgy vélik, hogy a foltosodás sérülésnek köszönhető
 • Terhes vagy terhes lehet
 • A menopauza utáni foltosságot tapasztalják

Egy nőnek orvost is kell keresnie, ha a foltozás:

 • Több mint néhány napig tart
 • fájdalom kíséretében
 • Több mint szakaszon folytatódik. mint egy ciklus

A nők néha elfogadhatnak egy várakozási megközelítést. Ezek a körülmények között szerepelnek a foltosodás megtapasztalása, azaz:

 • Ugyanaz, mint a foltozás, mint korábban
 • A beültetés miatt
 • Potenciálisan ovuláció miatt

Ha a nők nem biztos abban, hogy a leírt körülmények közül melyik vonatkozik a helyzetükre, akkor jobb, ha óvatosnak kell lennie, és tanácsadásért vegye fel a kapcsolatot az orvoshoz. Az esetek többségében azonban a foltozás nem az egészségi állapot jele, és csak ideiglenes lehet.

 • Vér/hematológia
 • Női egészség/nőgyógyászat

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatásokból származnak. intézmények, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

error: Content is protected !!
Call Now Button
×