Карагенан е безопасен за ядене?

 • 15 سبتمبر، 2022
 • بواسطة : admin

Карагенан е безопасен за ядене?

Карагенанът е често срещана хранителна добавка, извлечена от червени морски водорасли. Производителите често го използват като сгъстяващ агент.

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) одобри добавката за употреба, но опасенията относно нейната безопасност остават.

Някои учени смятат Че Карагенан може да причини възпаление, храносмилателни проблеми, като подуване на корема и раздразнително заболяване на червата (IBD) и дори рак на дебелото черво.

Въпреки това, валидността на тези твърдения е горещо обсъждана, тъй като единствените подкрепящи доказателства идват от проучвания В клетките и животните.

В тази статия разглеждаме по -отблизо рисковете и използването на Carrageenan.

Карагенан е лош за вас?

Различно Формите на карагенан имат различна употреба и потенциални рискове.

хранителният клас Карагенан се извлича от червени морски водорасли и се обработва с алкални вещества.

Когато Карагенан се обработва с киселина, създава вещество наречен деградиран карагенан или полигеена, който носи значителни здравни предупреждения.

Полигенанът е възпалително вещество. Изследователите често го използват за тестване на нови противовъзпалителни лекарства в лабораторията. Poligeenan не е одобрен като хранителна добавка.

Какво казва изследването?

Деградира Carrageenan или Poligeenan, не е безопасно да се яде. Изследванията при животни показват, че той причинява тумори и язви на червата и дори може да предизвика рак на дебелото черво.

Поради възможната опасност, по -малко проучвания са изследвали потенциалните ефекти при хората.

Констатации Подобно на тях са довели Международната агенция за изследвания в рака, за да изброи Poligeenan като възможен канцероген на човека.

Това означава, че агенцията е прегледала доказателствата, че Poligeenan може да причини рак при животни и заключи, че може да има The Същият ефект при хората.

Някои учени са загрижени, че карагенанът от хранителния клас също е опасен. Това е така, защото различни проучвания, датирани от 60 -те години на миналия век, показват, че веществото може да се разгради и да стане токсично, когато се смесва със стомашна киселина.

Медицинската общност не е сигурна до каква степен Карагенан се разгражда в храносмилателната система. Това означава, че не знаем дали някакво количество е токсично. Важно е да се отбележи, че нито едно свързани проучвания не са включвали човешки участници.

Констатациите за преглед от 2017 г. показват, че дори неразградираният карагенан може да причини възпаление и нарушения на червата, което предполага, че това вещество може да допринесе за язви и Ibd.

Въпреки това авторите на преглед от 2018 г. стигнаха до заключението, че няма достатъчно доказателства, които да направят заключения относно точните ефекти на здравето на Карагенан.

анекдотични доказателства предполагат, че елиминирането на карагенан от диетата от диетата Може да осигури облекчение от храносмилателни проблеми, като подуване на корема и IBD. Тези доклади обаче не са резултат от научни изследвания.

Как се използва Carrageenan?

carrageenan има различни приложения.

Въпреки че няма аромат или хранителна стойност, тя е полезен сгъстяващ агент и стабилизатор. Някои производители го включват в продукти като шоколадово мляко, за да спрат млякото да не се разделят.

prostamin forte в аптеките Той също може да замести мазнините в храни, които не са с ниско съдържание на мазнини, и продукти за подмяна на млечни продукти, насочени към веганския пазар.

Някои производители използват Carrageenan като свързващо вещество в преработените деликатеси. Други го инжектират в предварително приготвени домашни птици, за да оферират месото и да го поддържат сочно за по-дълго.

Компаниите често използват Carrageenan като веган алтернатива на желатин, например в десерти. Освен това е често срещана съставка в храната за домашни любимци.

нехранителни продукти, като гелове за освежител на въздух и паста за зъби, също често съдържат карагенан.

FDA изисква производителите да заявят дали продуктите съдържат carrageenan за етикетиране.

Възможни опасности и странични ефекти на Carrageenan

Има някои дебати дали откритията на изследвания на животни и клетки могат да се прилагат за хората.

If they can, the possible side effects of consuming carrageenan include:

 • inflammation
 • bloating
 • irritable bowel syndrome and IBD
 • Глюкозен непоносимост
 • Рак на дебелото черво
 • хранителни алергии

храни, които съдържат карагенан

, тъй като Carrageenan има Разнообразие от употреби, тя е включена в широка гама от продукти.

Следните храни обикновено съдържат Carrageenan:

 • Млечни продукти: Крем за биене, шоколадово мляко, сладолед, заквасена сметана, извара и детски продукти за кисело мляко за кисело мляко
 • Млечни алтернативи : Соево мляко, бадемово мляко, конопено мляко, кокосово мляко и соеви пудинги и други десерти
 • Меса: Нарязани пуешки, приготвено пилешко месо и деликатни меса
 • Приготвени храни: консервирани супи и Бурхове, микровълнови вечери и замразени пици

Някои хранителни или диетични напитки съдържат карагенан, както и някои добавки, включително витамини за дъвчене.

, тъй като може да се използва като a Желатинова алтернатива, някои производители използват CarrageEnan в продукти на базата на желе, включително веганско желе десерти.

Алтернативи на Carrageenan

в САЩ, всички продукти, които съдържат Carrageenan, трябва да го изброят като съставка. Човек трябва да може да избягва Carrageenan, като проверява внимателно етикета.

Качествата за повишаване на текстурата на Карагенан, например, могат да бъдат възпроизведени с помощта на:

 • Локауст боб вен>
 • Арабик на дъвка
 • Алгинат
 • Гуар дъвка
 • Ксантанова дъвка

Когато питие, което има тенденция да се отделя да се отдели , като шоколадово мляко, не съдържа стабилизатор, човек може да се наложи да разклати бутилката. Това не влияе на качеството или безопасността на продукта.

Заключение

Отдавна има загриженост и дебат относно безопасността на консумацията на карагенан. Тази хранителна добавка се произвежда чрез смесване на екстракт от морски водорасли с алкални вещества.

Учените широко приемат, че деградираният карагенан или полигенан могат да предизвикат рак и други здравословни проблеми. Poligeenan се прави чрез смесване на същия екстракт от морски водорасли с киселина. Това е мощен възпалителен агент, използван в лаборатории.

Проучванията при животни показват, че някои хранителни карагенани могат да се разградят, превръщайки се в полигенански, когато е изложен на стомашна киселина.

Тези изследвания не са показали категорично дали количеството на деградирания карагенан е опасно. However, because of the potential risk, no researchers have conducted studies in humans.

In the U.S., the FDA have approved carrageenan for use as a food additive.

Some people report that Елиминирането на карагенан от диетата спомогна за облекчаване на симптомите на дискомфорт на стомаха, като подуване на корема и IBD. Въпреки това, никое научни изследвания не подкрепят тези твърдения.

 • Колоректален рак
 • хранителна алергия
 • Crohn’s/IBD
 • Хранене/диета

Медицинските новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

error: Content is protected !!
Call Now Button
×